Evropski parlament je znova opravil razpravo o obetih za rešitev konflikta med Izraelom in Palestino in dvodržavno rešitev. Ob robu razprave je evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) podal odločno podporo miru in pozval k iskrenimo pogovorom, ki bodo prinesla trajno rešitev. Govor objavljamo v celoti v nadaljevanju: 

Spoštovani,

V časih praznikov se še posebej spomnimo tistih, ki zaradi vojne ali drugih konfliktov teh ne bodo preživeli v miru. In ravno miru na Bližnjem vzhodu ne bo mogoče doseči brez rešitve izraelsko-palestinskega spora. In na tokratnem zasedanju smo evropski poslanci ponovno razpravljali o Palestini in o možnostih, kako mir doseči.

Nasilje in terorizem še vedno dnevno pretresata Palestinska ozemlja. Kjer so izraelske sile letos namerno ubile palestinsko-ameriško novinarko. Prav tako je življenje izgubilo več civilistov, med njimi tudi več otrok in žensk. Območje Gaze je kot zapor na prostem že več kot 15 let pod vojaško blokado. Izraelske oblasti še naprej širijo nezakonite naselbine na Zahodnem Bregu.

Svobodno izražanje in zborovanje sta močno omejeni, prav tako ostale človekove pravice. Mirna rešitev spora pa je vsak dan bolj oddaljena. A ljudje si tudi na Bližnjem Vzhodu želijo zgolj miru. Želijo si kruha in dostojnega življenja, kjer bodo lahko svobodno živeli in kjer bodo imeli možnosti, da svoje potenciale tudi izkoristijo.

Iz Evropskega parlament zato znova pošiljamo odločno in neomajno podporo rešitvi dveh držav na podlagi meja, določenih leta 1967. Ter poziv k iskrenim mirovnim pogovorom, ki morajo doseči trajno premirje in mirno sobivanje dveh suverenih držav. Ker si mir zaslužimo vsi. Ker mir ne sme biti pogojen s temi ali onimi interesi. Ker boljše alternative kot mir nimamo. Tako v Ukrajini, v Jemnu, povsod.

Hvala!