Vrata moje pisarne v Evropskem parlamentu so vedno odprta za naše državljanke in državljane v belgijski prestolnici, živeče ali na obisku. Danes sem imel čast in priložnost gostiti predsednika občinske uprave Mestna občina Velenje Iztoka Morija ter vodjo občinskega urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje v Velenju Karlo Sitar.

Bruselj je mesto, kjer se neverjetno hitro stkejo nova poznanstva in vzpostavijo tesne medčloveške vezi. Prizadeval si bom, da to ostane trdna zaveza mojega dela še naprej. Vrata moje pisarne v Evropskem parlamentu so tako vedno odprta za naše državljanke in državljane v belgijski prestolnici, živeče ali na obisku.
Danes sem imel tako čast in priložnost v Evropskem parlamentu gostiti predsednika občinske uprave Mestna občina Velenje Iztoka Morija ter vodjo občinskega urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje v Velenju Karlo Sitar. Njun obisk Bruslja nosi prav posebno težo, saj sta se kot predstavnika Velenja, skupaj z županom Peter Dermol, udeležila prvega srečanja 100 evropskih mest, ki so se s priključitvijo Misiji EU zavezala k podnebni nevtralnosti do leta 2030. Na tem mestu bi rad pozdravil dani projekt Misije EU, ki predstavlja novo iniciativo Evropske komisije znotraj obstoječega programa za raziskave in inovacije Horizon Europe, ter izpostavil izjemen pomen projekta. Ta je razviden iz novih možnosti in priložnosti iskanj oprijemljivih rešitev za naše največje izzive, med njimi prav gotovo okoljske.
Naj poudarim, da Velenje ni edino slovensko mesto, ki si je zadalo te ambiciozne in zgledne cilje. Ob pa tem delim še poseben ponos, ker dve od treh slovenskih mest, zavezanih Iniciativi 100 nevtralnih mest - Velenje in Kranj - vodita župana iz socialdemokratskih vrst. Peter Dermol in Matjaž Rakovec znova dokazujeta, da je eno najbolj pomembnih poglavij naših, socialdemokratskih vsebin prav v zavezi zelenim politikam, zato verjamem, da bo naš socialdemokratski glas slišati v prihodnje še glasneje in odločneje v sprejemanju, predvsem pa realizaciji ambicioznih zelenih ciljev.