Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) se je danes sestal s švedko ministrico za migracije Mario Malmer Stenergard in trenutno predsedujočo Svetu Evropske unije za notranje zadeve migracije.

"Pogovor je tekel o aktualnih vprašanjih, povezanih z migracijami, izpostavila sva nujnost čimprejšnjega evropskega dogovora glede vizumske politike, ki nastaja v okviru t.i. dosjeja o digitalizaciji evropske vizumske politike, o katerem bo moje poročilo jutri sprejemal tudi odbor EP za notranje zadeve. Zavezala sva se k prizadevanjem za sklenitev dogovora na tem dosjeju še pred koncem švedskega predsedstva, torej pred koncem junija.

Prav tako sva se strinjala, da Švedsko kot predsedujočo EU v prihodnjih mesecih čaka veliko dela na tem področju, v naporih, da spodbudi sprejem večletnega dela EP pri vprašanjih migracij in vizumov. Z ministrico deliva tudi oceno, da mora EU v prihodnje z dejanji enotne in usklajene politike s področja migracij in vizumov dokazati, da so pretekla leta (pre)mnogih izgubljenih priložnosti, ki jim je botrovala neenotnost držav EU, boleča lekcija, ki jo sedaj velja upoštevati," je zaključil Nemec.