Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) se je skupaj s poslanskim kolegom iz Slovaške Vladimirjem Bilčikom v vlogi mediatorjeva Evropskega parlamenta v medstrankarskem dialogu v srbski Skupštini znova mudil na misiji v Beogradu.

V okviru sodelovanja med Narodno skupščino Republike Srbije in Evropskim parlamentom so predsednik Skupščine Vladimir Orlić ter evropska poslanca Matjaž Nemec in Vladimir Bilčik na srečanju izrazili pripravljenost za nadaljevanje sodelovanja na področju podpore parlamentarnemu dialogu ter krepitve zmogljivosti in vloge (srbskega) parlamenta v procesu evropske integracije. Pomembnost procesa sta na bilaterarnih sestankih z EP delegacijo poudarila tudi predsednik države Aleksandar Vučić in premierka Ana Brnabić.

Nujno je, da se vzpostavi mehanizem izmenjave dobrih prask med srbskimi in evropskimi poslanci. Odprt pogovor glede izzivov Srbije na poti k EU je pomemben korak, da se med EU in političnimi strankami Skupščine ter med njimi samimi vzpostavi potrebno zaupanje, navkljub različnostim,” je ob koncu dvodenevne misije v Beogradu povedal eden vodilnih evropskih poslancev EP za Zahodni Balkan Matjaž Nemec.

"V Beograd smo prišli s ciljem, da se z vodstvom srbskega parlamenta in predstavniki parlamentarnih skupin pogovorimo o potrebi po podpori dialogu znotraj Skupščine in o tem, kako bi lahko sodelovanje EP prispevalo h krepitvi njegove vloge ter spodbujanju (evropske) kulture dialoga in doseganja soglasja. Zato pozdravljam vsakršno pripravljenost parlamentarnih strank za konstruktivno sodelovanje. Zaupanje državljanov v parlament je ključnega pomena za reševanje izzivov vsake demokratične družbe," je dodal evropski poslanec Nemec.

V Bruselj se vračamo z dobrim občutkom, da tako politični vrh Srbije kot izvoljeni predstavniki ljudstva še vedno verjamejo v prihodnost Srbije v Uniji. Pred nami je veliko dela, kako definirati sam proces, vzpostaviti časovnico in fromat dela ter srbskemu parlamentu predstaviti dobre alternative za povrnitev njegove kredibilnosti,” je zaključil Nemec.