Evropski poslanec in član Delegacije EP za odnose EU-Srbija Matjaž Nemec (S&D/SD) se je v Evropskem parlamentu danes srečal s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem ob njegovem obisku v Bruslju.

Delovno srečanje je potekalo v luči napovedanega obiska Beograda, Nemec in njegov poslanski kolega Bilčik se bosta namreč ta teden, kot člana delegacije Evropskega parlamenta za stabilizacijo in priključevanje, med četrtkom in soboto sestala s srbskim političnim vrhom - predsednikom skupščine Orlićem, predsednico vlade Brnabić ter predsednikom države Vučićem. Kot je poudaril Nemec ob robu srečanja, se s srbskim zunanjim ministrom Dačićem strinjata v zavezi, da morata EU in Srbija narediti vse v njuni moči za ohranitev spoštljivega dialoga, ki naj, kot je izpostavil »ostane prvi skupni imenovalec za reševanje nesoglasij med Srbijo in EU, kot tudi med vsemi entitetami Zahodnega Balkana

»Prav je, da dajemo prednost povezovanju, sodelovanju ter spoštljivemu podajanju stališč. To se pozitivno izkazuje tudi skozi delovne obiske v Srbiji, s kolegom Bilčikom sva namreč s političnimi akterji v srbski vladi, državi in skupščini vzpostavila odnos zaupanja, četudi so izzivi pred nami še vedno veliki,« je pojasnil v nadaljevanju. »Kot mi potrjujejo domala vsi pogovori s kolegi iz Srbije, vsi zasledujemo isti cilj - skupno evropsko prihodnost, čeprav so naši pogledi na reševanje številnih izzivov na mestih še različni. Je pa naša odgovornost, da kot politiki presežemo nesoglasja ter med nami gradimo zaupanje,« je bil jasen Nemec.

Izjavo po srečanju je poslanec zaključil v optimističnem vzdušju. »Da se lahko nadejamo nadaljnjega napredka, je plod dosedanjega trdega dela, vsakdo je in bo moral tudi v prihodnje kdaj narediti korak nazaj, da bomo lahko naredili dva naprej. Srbija bo tudi v nadaljevanju procesa morala izkazati konkretno voljo za članstvo v EU,« je še povedal poslanec S&D Matjaž Nemec.