Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je v Bruslju v vlogi poročevalca vodil sestanek s predstavnikov političnih skupin v Evropskem parlamentu s predstavniki Komisije glede prenove in digitalizacijo EU vizumskih pravil.

"Postopki pridobivanja schengenskih vizumov so danes relativno zapleteni, dolgi in dragi. Prosilec pa mora večkrat osebno obiskati konzulat ali vizumski center ter v času postopka tam tudi pustiti svoj potni list. Vizum v papirnati obliki pa je nato fizično prilepljen v potnem listu. V parlamentu smo večkrat pozvali Evropsko komisijo naj proces digitalizira, ki je to aprila letos tudi predlagala," je poudaril Nemec. 

Srečanje z Evropsko komisijo smo tokrat izkoristili za podrobnejšo predstavitev predloga ter opravili že prvo poglobljeno razpravo o prednostih ter nekaterih tveganjih. "S kolegi poslanci smo se strinjali, da so danes postopki pridobivanja vizumov zastareli, predolgi in predragi ter pozdravili predlog Komisije. Soglasno so mi kolegi poslanci ostalih političnih skupin podelili mandat za nadaljevanje dela, ki verjamem, bo v Evropskem parlamentu tekel hitro in brez večjih ovir. Čas je, da v moderno in digitalno dobo vstopi tudi EU vizumska politika," je še zaključil poslanec.