Poslanec Evropskega parlamenta Matjaž Nemec (S&D/SD) se je danes v Hiši EU v Ljubljani udeležil pogovora z novinarji pred junijskim plenarnim zasedanjem EP v Strasbourgu, ki bo tudi poslančevo prvo. Novinarjem je poslanec predstavil načrte svojega dela do konca mandata ter jih obvestil o svoji pobudi za organizacijo razstave v Evropskem parlamentu v čast in poklon Borisu Pahorju.

Uvodoma je poslanec pohvalil dobro delo Tanja Fajon v Evropskem parlamentu, ob tem pa izrazil pripravljenost za nadaljevanje njene začrtane poti. Nemec bo namreč tako kot njegova predhodnica član Odbora za zunanje zadeve ter Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve. »Na vrata pristojnih Evropskih institucij bom trkal s konkretnimi problemi naših državljank in državljanov«, je nadalje povedal poslanec glede njegovega, kot je poudaril, »prvenstvenega cilja« dela v EP.
»Že kot poslanec Državnega zbora sem se zavezal k politiki odprtih vrat. Ko so se ljudje name obračali s korektnimi težavami, sem pristojna ministrstva pozval k reševanju in tokrat ne bo nič drugače. V prvih dneh svojega mandata sem na Evropsko komisijo naslovil dva sklopa vprašanj glede problematike, ki otežuje življenja slovenskih državljanov, predvsem tistih, ki delajo ali so zaradi drugih razlogov močno povezani z Italijo. Vprašanja se nanašajo na izplačevanje otroških dodatkov in zapletene postopke glede registracij avtomobilov v Italiji s tujimi registrskimi tablicami,« je dodal.
Poslanec se je jasno izrekel tudi glede perečih izzivov energetske in prehranske krize, ki stiskata celotno mednarodno okolje ter Slovenijo. »Pričakujem takojšnjo in usklajeno reakcijo EU, glede na besede novega predsednika Vlade RS dr. Goloba, pa se nadejam konkretnim odločitvam o tem, kako bo naša država do jeseni ukrepala, da bodo ljudje imeli ogrevana stanovanja in zmožnost preživetja svojih družin ob veliki draginji, ki se obeta še v večjem obsegu.«
Na vprašanja novinarjev o sankcijah EU proti Ruski federaciji ter nedavni odločitvi Sveta EU o embargu na rusko nafto, je Nemec izpostavil, da se manevrski prostor za soliranje ali enostranske poteze zmanjšuje. »Če bomo delovali skupaj in odločno, potem se ni bati za rešitve, ki bodo v dobro vseh. Predhodne krize so EU zadale kar nekaj težkih lekcij prav takrat, ko so bila med članicami prevelika razhajanja.«
Ob koncu sicer sproščenega pogovora poslanca EP Nemca z novinarji, na katerem je bilo govora o številnih aktualnih vsebinah, med drugim tudi o prihajajoči razpravi EP o svežnju Fit for 55 (EU naj bi znatno zmanjšala izpuste toplogrednih plinov), je beseda nanesla še na poslančevo stališče glede perspektive vključevanj držav Zahodnega Balkana v Evropsko skupnost.
»Prepričan sem, da strateški interes vključevanja držav Zahodnega Balkana v EU ni prepoznan samo s strani zainteresiranih držav, temveč celotne EU. Prizadeval si bom, da se bo proces nadaljeval po začrtani poti. Veliko napora je bilo že vloženega, veliko ga bo še potrebno, a na koncu bo rezultat prej ali slej prišel. Nehvaležno je govoriti o določenih rokih, ko vemo, da so različne države Zahodnega Balkana glede izpolnjevanja pogojev na različnih pozicijah, verjamem pa, da bo težko pričakovani preboj storjen takrat, ko prižgana prva zelena luč za vstop v EU za eno izmed teh držav.«
Evropski poslanec je še napovedal tesno sodelovanje z novo ministrico za zunanje zadeve ter njegovo strankarsko kolegico. Kot je dejal, oba druži odločna zavezanost temeljnim vrednotam EU, med drugim vladavini prava. »Veliko olajšanje se čuti tako v EU, kot tudi na slovenskih ulicah. Naša država bo z novo ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon, v sodelovanju z vsemi progresivnimi silami, kurz Slovenije od Višegrajske skupine odločno preobrnila nazaj k jedrnemu delu EU, Slovenija pa bo spet in brez dvoma prepoznana kot kredibilna in verodostojna članica EU,« je zaključil.