Evropski poslanec Matjaž Nemec (SD/S&D) je v sredo, 19. januarja 2024, sodeloval v razpravi Evropskega parlamenta o razmerah v Srbiji po predčasnih decembrskih volitvah. 

Nemec se je v svojem nastopu obrnil na prebivalke in prebivalce Srbije in poudaril, da si prihodnosti Unije ne predstavlja brez Srbije kot polnopravne članice. 

Celotno izjavo objavljamo v nadaljevanju. 

 

"Spoštovani, 

danes se obračam na vas - prebivalke in prebivalce Srbije. 

Prihodnosti Evropske unije si ne predstavljam brez vas in vaše države kot polnopravne članice, a se bojim, da članstvo v Uniji ni iskrena strateška izbira državnega vodstva Srbije.

Iskanje ravnotežja med verodostojnostjo pristopanja k Uniji z odpiranjem poglavij na eni strani, in povezovanjem Srbije z obveščevalnimi strukturami totalitarnih držav na drugi, postaja skorajda bizarno/posmehljivo/neresno. 

Retorika političnega vrha, (politične) manipulacije in preigravanja, izmikanje odgovornosti in nenazadnje številne indikacije o nepravilnostih med volilnim procesom v decembru, državo vedno bolj vrednostno oddaljuje od EU. Slednje izpostavljajo ne le mednarodni opazovalci, ampak tudi številne nevladne organizacije in vi - volivci v Srbiji.

Vi, spoštovani, ki zaslužite zdravo demokracijo, preverjene informacije iz svobodnih medijev, delujočo pravno državo in verodostojna pristopna pogajanja. Ne pozabite, da je mnogo med nami v EP, iskrenih sogovornikov, ki si za to prizadevamo.  

Srečno."