V Sarajevu je v ponedeljek, 30. oktobra, in torek, 31. oktobra, potekalo tretje srečanje Odbora za stabilizacijo in pridruževanje med Bosno in Hercegovino in Evropsko unijo. Delegaciji Evropskega parlamenta se je pridružil tudi evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je ob zaključku dvodnevne misije poudaril, da so z obiskom medparlamentarni odnosi po letih stagnacije dobili nov zagon. 

Celotno izjavo evropskega poslanca objavljamo v nadaljevanju. 

"Uspešno smo zaključili tretje srečanje Odbora za stabilizacijo in pridruževanje med EU in Bosno in Hercegovino, skoraj osem let po njegovi prvi realizaciji tukaj v Sarajevu novembra 2015. Verjamem, da ta prihaja v ključnem trenutku za državo in njeno prihodnost v Uniji. Izjemno pomembno je, da sta se naši dve delegaciji srečali neposredno in izmenjali mnenja, informacije in pričakovanja. V prostorih Parlamentarne skupštine v Sarajevu smo imeli intenzivne, iskrene in plodne razprave o odnosih med EU in Bosno in Hercegovino ter o stanju izpolnitve 14 prednostnih nalog za članstvo BiH v Evropski uniji. 

Ravno prihodnji teden bo Evropska komisija objavila širitveni paket poročil o napredku držav za leto 2023, še zadnjikrat pred evropskimi volitvami. V primeru Bosne in Hercegovine verjamem, da bo Komisija prepoznala določen napredek države, nedavno ratifikacijo zavez Berlinskega procesa in nenazadnje izpolnjeno ključno tretjo prednostno nalogo od štirinajstih. A gre za dvosmeren proces. Od odločevalcev v Bosni in Hercegovini je čutiti večjo osredotočenost in zavezanost k evropski integraciji Bosne in Hercegovine in to pozdravljam. Pri tem je ključno poenotenje političnih sil in vodenje zrele politike, da se čim prej sprejme potrebna zakonodaja, med katero bi posebej izpostavil Zakon o sodiščih ter Zakon proti pranju denarja. 

Z vidnim napredkom in politično voljo ima država več možnosti, da še letos decembra začne s pristopnimi pogajanji. Prepričan sem, da bi to zagotovo spodbudilo Bosno in Hercegovino pri dejanskem odpiranju poglavij in vlilo upanje državljanom BiH. Hkrati pa bi bil začetek pogajanj dokaz odločenosti EU, da širitev, predvsem v trenutnih geopolitičnih ramerah, obravanava prednostno. 

Delegacije Evropskega parlamena se je zavezala, da ne bomo izgubili ponovno pridobljenega zagona v naših medparlamentarnih odnosih in da bomo vdihnili novo življenje parlamentarni razsežnosti Sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z BiH. Zato smo se že dogovorili, da bomo četrto srečanje Odbora organizirali marca 2024 v Strasbourgu."