Svet Evropske unije nima mehanizma za nadzor izvoza orožja držav članic v tretje države, a mora biti ta skladna z nacionalno zakonodajo, Skupnim stališčem Sveta (2008/944/SZVP) ter Pogodbo o trgovini z orožjem. Pristojni organi držav članic morajo končno odločitev o odobritvi ali zavrnitvi posameznega primera izvoza ali dovoljenja za tranzit vojaške opreme sprejeti samo takrat, ko je ta skladna z navedenimi pravnimi okviri,” je na poslansko vprašanje Matjaža Nemca (S&D/SD) z dne, 13. decembra 2023, poudaril Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Joseph Borrell.

Izraelske vojaške operacije v Gazi se kljub številnim pozivom mednarodne skupnosti po končanju, nadaljujejo. Po podatkih palestinskih oblasti je življenje v njej že izgubilo več kot 30.700 ljudi, večinoma žensk in otrok. Razmere v skoraj povsem porušeni enklavi so podobne peklu, zaradi humanitarne stiske številni stradajo, ljudje v bolnišnicah umirajo tudi zaradi pomanjkanja osnovnih zdravil in močno omejenega delovanja zdravstvenih ustanov.

Evropski poslanec Matjaž Nemec že dalj časa poziva k uvedbi političnih in gospodarskih sankcij zoper Izrael, vključno s prepovedjo izvoza orožja, zlasti zaradi sumov, da bi to bilo lahko uporabljeno tudi proti civilistom v Gazi.

Decembra lani je zato poslanec na Svet Evropske unije naslovil nujno poslansko vprašanje glede nadzora izvoza orožja držav članic v Izrael, odgovor pa od visokega predstavnika Borrella prejel včeraj.

Pozdravljam, da je Slovenija že decembra lani prenehala izdajati sicer omejena dovoljenja za izvoz orožja v Izrael. Zavržno in obsojanja vredno je, da temu niso sledile vse države članice Evropske unije. Še več, nekatere so izvoz orožja od začetka vojne celo povečale, s tem pa prevzele tudi svoj del odgovornosti za nedolžne žrtve med civilisti v Gazi,” je bil kritičen Nemec.

Morija se mora takoj končati, močno moramo povečati dostavo humanitarne pomoči, izpustiti vse talce in takoj začeti mirovna pogajanja za trajno mirovno rešitev. Ob posredni ali neposredni podpori Izraelu je zahodni svet že povsem izgubil vso moralno avtoriteto, svet pa humanost,” je zaključil poslanec.


Povezava na odogovor visokega predstavnika Borrella tukaj.