»Pozdravljam odločitvi tako Sveta kot Evropskega parlamenta glede migracijskega in azilnega paketa. Pogovori lahko sedaj stečejo na vseh dosjejih. Časa nam zmanjkuje. Sem zmerno optimističen, da lahko končen dogovor dosežemo še pred volitvami naslednje leto," je poudaril evropski poslanec in eden izmed poročevalcev reforme evropskega azilnega sistema Matjaž Nemec (S&D/SD).

Celotna izjava evropskega poslanca Matjaža Nemca v nadaljevanju:

"Zelo pozdravljam današnjo odločitev Sveta, ki je končno sprejel izhodišče za pogajanja s parlamentom za krizno uredbo. Gre za zadnji in najpomembnejši gradnik solidarnosti reforme migracijske in azilne politike, ki v veliki meri nadomešča obstoječi dublinski sistem. Reforma azilnega sistema iz leta 2016 je ravno zaradi nesoglasji glede prenove dublinskega sistema prvič propadla. Pristiki Evropskega parlamenta so očitno zalegeli. Veleposlanike držav članic smo evropski poslanci ravno danes dopoldne znova pozvali k sprejetju odločitve. 

Prav tako pozdravljam odločitev Evropskega parlamenta po odmrznitvi pogajanj s Svetom glede prenove informacijskega sistema Eurodac ter uredbe o preverjanju na zunanjih mejah, katera pogajanja je Evropski parlament pred dvema tednoma ustavil  ravno zaradi odsotnosti pogajalskih izhodišč na Svetu glede krizne uredbe.

Pogovori bodo med državami članicami in parlamentom tako lahko stekli na vseh dosjejih. Časa do evropskih volitev ni več veliko. Resnično moramo vse napore vložiti v dosego končnega dogovora v naslednjih mesecih. Če bomo to priložnost zamudili, se bojim, da se Evropi, kot jo poznamo, ne piše dobro."