»Evropski poslanci smo odločno podprli evropski akt o svobodi medijev, ki ga je lani predlagala Komisija, da se ne bi ponovil scenarij, ki smo mu bili priča v Sloveniji v času zadnje Janševe vlade,« je po razpravi in glasovanju v Evropskem parlamentu poudaril evropski poslanec in podpredsednik Socialnih demokratov Matjaž Nemec (S&D/SD).

 

Izjava evropskega poslanca Matjaž Nemec po glasovanju v Evropskem parlamentu:

»Svoboda, neodvisnost in pluralnost medijev so ključni za zdravje vsake demokratične družbe. Zato zelo pozdravljam naša skupna prizadevanja za več Evrope pri obrambi medijev. Zlasti, ko je ogrožena njihova neodvisnost in bi lahko hitro postali plen vsakokratnih političnih apetitov vladajočih.

Evropski akt o svobodi medijev je Komisija predlagala tudi zato, da se ne bi ponovil scenarij, ki smo mu bili v Sloveniji priča v času vladavine prejšnje vlade. Časa, ko je bila izvršna oblast v odkriti vojni z mediji. Časa, ko je oblast medije dojemala zgolj kot sredstvo za promocijo svojih političnih interesov. Časa, ko sta bili v Sloveniji s finančnim izčrpavanjem, odpuščanji, zastraševanji in ukinjanjem oddaj najbolj na udaru zlasti Slovenska tiskovna agencija in pa RTV Slovenija.

Ta akt potrebujemo bolj kot kadarkoli prej. Ker potrebujemo več uredniške neodvisnosti, več transparentnosti glede lastništva medijev, strožja pravila glede financiranja oglaševanja ter ustrezne nadzorne organe. Ker morajo mediji ostati neodvisni, svobodni, objektivni in profesionalni, z najvišjimi strokovnimi standardi. Ker mora politika držati roke daleč stran od medijev.

Pred končnim sprejetjem nove evropske medijske zakonodaje najtežji korak sicer šele prihaja, ko se bodo pričela pogajanja z državami članicami. Takrat bo resnično jasno, kolikšnemu vplivu nad mediji se je vladajoča politika pripravljena odreči. Takrat bo nastopila ura resnice.«