Evropski parlament je današnjem zasedanju v Strasbourgu razpravljal o nedavnem razvoju dogodkov v dialogu med Srbijo in Kosovom, vključno z razmerami v občinah na severu Kosova. V razpravi je sodeloval tudi evropski poslanec Nemec (S&D/SD) in pozval srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega premiera Albina Kurtija »da se vrneta za EU pogajalsko mizo in začneta z implementacijo sporazuma, začenši s ponovnimi neodvisnimi volitvami v štirih občinah na severu Kosova in ustanovitvijo združenja srbskih občin«.

rn

Evropski parlament bo na prihodnji oktobrski seji na podlagi današnje debate glasoval tudi o resoluciji.

rn

Izjavo evropskega poslanca v celoti objavljamo v nadaljevanju.

»Spoštovani!

rn

dejstvo je, da so odnosi med Srbijo in Kosovom že leta izrazito napeti, s sicer v preteklosti nekaj manjšimi premiki v smer dialoga, a še vedno precej daleč od celovitega, pravno zavezujočega sporazuma o normalizaciji odnosov. Danes celo dlje kot kadarkoli prej.

rn

Dogodki izpred slabih 10 dni v Banjski so dodobra pretresli že tako krhke vezi med državama. Vsakršno nasilje ostro obsojam in pozivam vse pristojne, da opravijo temeljito, verodostojno in objektivno preiskavo. Vsi vpleteni morajo biti ustrezno obsojeni in prevzeti vso odgovornost za nedopusten incident. Vsi napori vladajočih morajo iti v smeri, da se ta nikoli več ne ponovi.

rn

Predsednika Vučiča in premiera Kurtija pozivam, da se vrneta za EU pogajalsko mizo in začneta z implementacijo sporazuma, začenši s ponovnimi neodvisnimi volitvami v štirih občinah na severu Kosova in ustanovitvijo združenja srbskih občin. Odmiki od nje prinašajo enostavno prevelika tveganja. In tega ne smemo dopustili.

rn

Hvala.«