»Na moj predlog je s sprejetjem odločitve Evropski parlament dokončno zaključil proces vizumske liberalizacije za celotno regijo Zahodnega Balkana, vključno tudi za Srbe iz Kosova. Gre za tehnično rešitev, in ne za politično odločitev,« je po glasovanju poudaril evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za dosje Matjaž Nemec (S&D/SD).

»Pozdravljam današnjo odločitev parlamenta, ki pravico do prostega potovanja širi še na zadnjo kategorijo državljanov na Kosovu, ki do nje do sedaj niso bili upravičeni. Gre torej za nadaljevanje odločitve, ki za Srbijo velja od leta 2009 ter za Kosovo od letošnjega leta. Ta ni veljala za Srbski prebivalci Kosova, ki so imetniki posebnih potnih listov, ki jih izdaja Srbska koordinacijska uprava. To razlikovanje je Srbija na zahtevo EU morala uvesti leta 2009. Nadaljevanje takšnega razlikovanja v primeru vizumske liberalizacije bi lahko pomenilo diskriminacijo, za katero pa ne obstajajo legitimni ali utemeljeni razlogi. Naša dolžnost je torej bila, da problem EU tudi razreši. Zato je današnja odločitev parlamenta pomembna,« še opisuje razloge za predlog Komisije Nemec.

»Besedilo mora sedaj potrditi še Svet Evropske unije. Odločitev bi tako lahko stopila v veljavo že pred poletjem. S tem EU sporoča, da je kredibilna. Dobro sporočilo pa s tem pošiljamo iz EP tudi v regijo,« je še zaključil Nemec.