Evropski parlament je na septemberskem plenarnem zasedanju opravil razpravo ter nato glasoval o novi EU zaknodaji o minimalni plači. Poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je po glasovanju poudaril: "Gre za pomemben korak, a treba bo vložiti še več napora za socialno pravično EU po meri ljudi ne kapitala."

Evropski poslanci so na septembrskem plenarnem zasedanju sprejeli zakonski sveženj o minimalni plači s ciljem, da se izboljšajo pogoji dela ljudem po vsej Evropski uniji (EU) ter se jim ter njihovim družinam zagotovi socialna varnost. Ta je v času draginje, porasta cen energentov in bojazni pred znatnim padcem gospodarske aktivnosti pred težkimi preizkušnjami.

Ob glasovanju je Nemec še dejal: "Zakon nas je podprlo kar 505! poslank in poslancev, kar kaže na širok konsenz namere, da morata socialna varnost in skrb za najranljivejše postati prioriteta agende Evropske unije. Pozdravljam veliko podporo novim pravilom glede minimalne plače, ki med drugim uvajajo konkretnejše okvire določanja minimalne plače v državah EU, ob tem pa opozarjam, da sprejem tega svežnja EU ne sme uspavati. Gre za izjemno pomemben korak, ki pa ne sme in ne more biti zadnji na poti do cilja visoke socialne varnosti vseh Evropejk in Evropejcev. 

Treba bo odločno delati naprej, za več socialne pravičnosti, dostojno plačilo dela in na ukrepih, ki bodo ljudi, ne kapital postavili na osrednjo mesto politik EU," je še zakjučil Nemec