Evropski poslanci smo v Bruslju na redni seji Evropskega parlamenta tokrat opravili razpravo o Hrvaškem vstopu v schengen. Danes pa je parlament to odločitev z veliko večino 534 glasov za, 53 proti in 25 vzdržanimi sprejel.  V razpravi je nastopil tudi poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD).

Evropski parlament je Hrvaški prižgal zeleno luč za vstop v schengen. Schengen je namreč eden izmed ključnih dosežkov Unije in ena od najbolj otipljivih prednosti za državljane. Schengen je predvsem za ljudi!
V imenu skupine socialistov in demokratov S&D sem v razpravi podprl Hrvaški vstop v schengen. Vsaka država, ki izpolni pogoje, si to tudi zasluži. A Hrvaška se mora soočiti s črnim madežem glede spoštovanja človekovih pravic na svoji južni meji. Vstop v schengen je ne odvezuje od spoštovanja zavez in dogovorjenih pravil, vključno z arbitražno razsodbo, ampak nasprotno. Hrvaška bo morala z dejanji vsak dan pokazati, da spoštuje mednarodno in evropsko pravo. Prav tako bo morala slej kot prej zagristi tudi v kislo jabolko meje s Slovenijo. A v Evropskem parlament pa bomo tako kot vsem ostalim državam Hrvaški gledali pod prste.
Na vrsto pridejo sedaj ministri za notranje zadeve. Zato naš odločen poziv Svetu, da čim prej sprejme odločitev. In za vse države v čakalnici odpre vrata v schengen! To bi se lahko zgodilo že na decemberskem zasedanju. Želim si, da bi vstop v schengen dočalali tudi Romunija in Bolgarija, ki sta v čakalnici že 11 let. Obljube mora EU držati, ali pa tvega še večji razkol. Video posnetek nastopa si lahko ogledate v galeriji ali na povezavi: https://studio.youtube.com/video/vQCLxHR6dmI/edit