Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je v plenarni razpravi "Resnično geostrateška Evropa zdaj!" poudaril, da mora Evropa delovati normativno tudi v zunanji politiki.

Celotno izjavo poslanca objavljamo spodaj:

 

Spoštovani,

hud konflikt na Bližnjem vzhodu, vojna v Ukrajini, konflikti v Mjanmaru, delih Afrike, Venezueli, Haitiju nas opominjajo, da se moramo odzvati na izzive, ki presegajo meje držav in regij. Naša odgovornost je jasna: mir mora biti naša prva beseda in dejanje, zagovarjati ga moramo za vse - ne glede na to kje živijo. Posledice konfliktov sežejo v vsak kotiček sveta, zato mora Evropska unija postati močnejši globalni akter s politiko, ki temelji na mednarodnem pravu, človekovih pravicah in multilateralizmu.

V danih geopolitičnih razmerah se mora Evropska unija odzivati hitreje, odločneje, predvsem pa enotneje! Neenotnost odzivov ruši našo kredibilnost.Ta se nenazadnje kaže tudi pri vprašanju širitve na Zahodni Balkan, ki je ključna za našo blaginjo in varnost. Podpiram uvedbo glasovanja s kvalificirano večino na vseh pomembnih področjih zunanjega delovanja, vključno v procesih širitve.

 

Konflikti, ki jih opazujemo, ne smejo biti razlog za pasivnost. Nasprotno, Evropa se mora zavzeti za odločno reševanje teh konfliktov.

 

Ne pozabimo, da je EU mirovni projekt. Tako moramo delovati tudi v svetu.