»Evropski parlament je danes spisal zgodovino. Sprejeli smo celovito reformo migracijske in azilne politike. Evropa s tem vstopa v novo obdobje. Prevzeli smo odgovornost in upravičili zaupanje državljanov,« je po sprejetju v Evropskem parlamentu poudaril Matjaž Nemec (S&D/SD) in poročevalec za uredbo o standardih glede pogojev za podelitev mednarodne zaščite v EU.

Evropski poslanci so danes v Bruslju na plenarnem zasedanju podprli celoten paket reforme azilne in migracijske zakonodaje. Uredbo o pogojih (kvalifikacijsko uredbo) so poslanci sprejeli s 340 glasovi za, 249 proti in 34 vzdržanimi.

»Migracijska in azilna politika sta še vedno eni izmed najbolj razdiralnih tematik za naše državljane in za politiko. Ter pogosto tudi sredstvo manipulacij, izsiljevanj, izgovorov. Zaradi nedelujoče migracijske politike, katero reformo se je pripravljalo kar osem let, se je pod hudim pritiskom znašel tudi schengen.

Pred evropskimi volitvami smo tudi zaradi velikega pritiska Evropskega parlamenta uspeli decembra lani doseči političen dogovor o celotnem svežnju zakonodajnih sprememb, zadnjo etapo smo v parlamentu tako opravili danes.

Čeprav je bilo pred glasovanjem še nekaj ugiban ali bo paket dobil zadostno podporo, nam je na koncu vendarle uspelo. Sprejeti rezultat je seveda velik kompromis, tudi za Socialne demokrate. A alternative enostavno ni. Ta dogovor je največje darilo Evropi in pa državljanom, ki so od odločevalcev upravičeno pričakovali odgovore in prevzem odgovornosti, tudi v primeru težkih odločitev, kot je bila današnja. Na evropske volitve se tako Evropa podaja z morda najpomembnejšo odločitvijo zadnjega desetletja,« je rezultat glasovanja še komentiral Nemec.