Na pobudo Gibanja za pravice Palestincev so evropski poslanci Matjaž Nemec in Milan Brglez (oba S&D/SD) ter Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/Svoboda) vložili poslanski vprašanji Visokemu predstavniku EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josephu Borrellu ter državam članicam glede nujne dostave humanitarne pomoči v Gazo po zraku in morju.

Ob tem je poslanec Matjaž Nemec poudaril:

»Spopadi v Gazi se nadaljujejo že skoraj štiri mesece. Razmere so presegle vse meje in so podobne peklu na Zemlji. Po ocenah Združenih narodov naj bi bilo uničenih več kot polovica (!) vse infrastrukture, umrlo pa je po zadnjih podatkih že skoraj 27.000 ljudi, po večini otrok in žensk.

Humanitarna pomoč, ki je kritična za vzdrževanje že tako človeka nevrednega življenja, še zdaleč ne dosega potreb prebivalstva v Gazi, ki nestrpno pričakuje konec vojne. Grozljivo je, da veliko prebivalcev dnevno strada, zaradi pomanjkanja zdravil je zdravstvena oskrba tako rekoč zastala, brez goriva pa ni mogoče vzdrževati nujne infrastrukture, kot je denimo vodna oskrba.

V začetku januarja sta Francija in Jordanija preko zraka odvrgli pakete pomoči, a večina držav - in niti Evropska unija - se tovrstnega načina oskrbe humanitarne pomoči ne poslužujejo. Na Visokega predstavnika in na Svet smo zato štirje poslanci iz Slovenije naslovili vprašanji, ali namerava EU nujno humanitarno pomoč dostaviti tudi po zraku in morju, in če ne, zakaj ne.

Pozornost mednarodne skupnosti konfliktu v Gazi na žalost pojenja, a se že tako nečloveške razmere vsakdan še poslabšajo. Pred našimi očmi in pred očmi sveta se odvija grozljiva podoba uničenja naroda. Zato je ključno, da v teh trenutkih ne prenehamo opozarjati na težke človeške stiske velike večine nedolžnih civilistov in storimo vse, kar je v naši moči, da nujna pomoč doseže ljudi. A hkrati tudi da zaustavimo vojno ter da strani priložnost data diplomaciji in pogajanja o trajni in mirni rešitvi. Zgodovina nas bo še dolgo sodila, kako smo v teh trenutkih postopali. Humanost človeštva je na preizkušnji. Enostavno moramo vsi storiti več,« je še dodal evropski poslanec Nemec.

 

Obe vloženi vprašanji sta pripeti spodaj: