Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je danes v Kulturnem domu v Gorizi v pozdravnem nagovoru pozdravil udeležence 28. deželnega kongresa Slovenske kulturo-gospodarske zveze, kjer je še posebej poudaril pomen čezmejnega povezovanja, združevanja ter sodelovanja Slovencev v Italiji na vseh področjih življenja. Več si lahko preberete v nadaljevanju.

➡️ SKGZ se je v svojem več kot 60-letnem delovanju utrdila kot gonilna sila povezovanja, združevanja in sodelovanja Slovencev v Italiji domala na vseh področjih življenja. Delo Zveze tako predstavlja neprecenljiv dokaz izjemne narodove zavednosti onkraj državnih meja. Še več, identiteta Zveze temelji na vrednotah, ki jih ljudje ob meji vsakodnevno živimo, za katere smo si desetletja prizadevali, kljub velikim in bolečim zgodovinskim lekcijam, in katere predstavljajo temelj vrednot naše evropske skupnosti.
➡️ Ob vsem, kar SKGZ predstavlja, za kar se bori, za kar živi, ob izjemni številčnosti njenih angažiranih članov sem počaščen na naše sodelovanje- poprej kot poslanec Državnega zbora, sedaj kot poslanec Evropskega parlamenta, predvsem pa kot član skupnosti, živeče ob meji, ki je z veliko srčnostjo gradila mostove preko meja predsodkov, ter kulturnih, jezikovnih in vsakršnih razlik.
➡️ Delimo namreč skupne cilje, med drugim smo osredotočeni na udejanjanje polnega potenciala projekta EPK Gorica – Nova Gorica 2025, si prizadevamo za pravice manjših ter težimo k vzpostavljanju novih vsebin za integracijo naših skupnih hotenj za bogato kulturno, gospodarsko, športno in znanstveno sfero slovenske skupnosti v Italiji. Ob tem pa se želim SKGZ prisrčno zahvaliti tudi za izjemen angažma pri prizadevanju za vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti v Italiji.
➡️ Na mojo pobudo je bila v koalicijsko pogodbo prihodnje slovenske vlade zapisana tudi dikcija: »Okrepiti skrb, zaščito in pomoč za Slovence v zamejstvu in po svetu«. Da pa jo bo lahko nastajajoča vlada uresničevala v realnosti, bo potrebno delo, sodelovanje in nenehno vključevanje SKGZ v pripravo in uresničevanje konkretnih ciljev. V Zvezi si želijo sogovornike - aktivne in takšne, ki so se pripravljeni pogovarjati ne samo takrat, ko se obeležuje dosežke, temveč v času zahtevnejših izzivov in težav.
➡️ Tudi sam prevzemam to odgovornost, med drugim bom v prihodnjih tednih v Evropskem parlamentu izpostavil težave, s katerimi se soočajo naši državljani pri delu v Italiji, t.i. čezmejni delavci. Tem birokratske ovire še dandanes, več let let po skupnem življenju v EU, otežujejo vsakodnevno življenje, med drugim v uveljavljanju socialnih, zdravstvenih in drugih pravic.