Državni zbor je na izredni seji 18.5.2022 potrditev izvolitve Matjaža Nemca za poslanca v Evropskem parlamentu, potem ko je Tanji Fajon ob potrditvi nove sestave DZ prenehal mandat evropske poslanke. Od navzočih 82 poslancev jih je 81 glasovalo za, eden pa proti. Novi evropski poslanec Nemec (S&D/SD) je ob potrditvi povedal:

"Danes s ponosom in največjo odgovornostjo stopam na novo, evropsko pot.
V Evropski parlament odhajam takšen kot sem, kot me je kalilo življenje, odprtega duha, poln zanosa in z veliko mero odgovornosti. Moja popotnica v Bruselj ne bi mogla biti boljša, polna je dosedanjega odličnega dela Tanje Fajon, polna vaših spodbudnih besed. In mojega osebnega prepričanja, da bomo skupaj, jaz in ti, jaz in vi, vsi skupaj soustvarjali nove priložnosti za boljšo Slovenijo, za boljšo Evropo, za boljšo prihodnost, ki bo močna, povezana, solidarna, evropska.
V zadnjih dveh letih se je zgodilo ogromno stvari. Slovenija je klecala pod težo koronavirsune krize in krize vrednot politike, ki smo se ji pred mesecem dni odločno odrekli. Povezovanje, spoštovanje, solidarnost, napredek in blagostanje za vse naše državljanke in državljane, vladavina prava in demokracija so prav zaradi vas te dni znova postavljeni v ospredje, na agendo nastajajoče nove vladne koalicije, katere del smo Socialni demokrati.
To je naša pot, to je pot Slovenije. Države, ki je ob vstopu v evropsko družino zasijala v največjem žaru mlade in perspektivne članice Evropske unije. Ki se je s trdim delom in jasno namero - postati stabilen člen Evropske unije, zasidrala med jedrne države skupnosti v spoštovanju in utrjevanju temeljnih evropskih vrednot. Te niso le puhlice, katere se lahko z dovoljšnjo mero avtoritativnosti ter s kršitvami pravnega in moralnega reda enostavno odpihne. Je pa to želja peščice samodržcev, ki se zadnja leta trudijo omajati stebre evropske skupne zaveze. A verjemite, spoštovane in spoštovani, dovolj nas je, v večini smo, ki verjamemo, da nenehno prizadevanje za razvoj, napredek in sobivanje v miru ter spoštovanju kljub našim različnostim vedno najde pravo pot. Pot naprej.
Takšna je tudi moja pot. Takšna je tudi moja odločitev. Poklicna in osebna. Pot naprej! Pravzaprav ne gre za dve, temveč eno pot, za življenje samo. Slednjega sprejemam s ponižnostjo in ljubeznijo. Tako v časih malih in velikih zmag, kot tudi v časih bridkih spoznanj in porazov. Predvsem pa to mojo pot, ne glede na vzpone in padce, spremljajo veličastni občutki ponosa na mojo družino, sina Maja, partnerico Nino, prijatelje, socialdemokratske zaveznike in našo prelepo Slovenijo.
Hvala vam!" ???????? ????????